Het is vandaag Safer Internet day! Hiermee willen ze je bewuster maken van je veiligheid op het Internet. In dit artikel probeer ik je te helpen om ook veiliger op Internet te worden.

Virusscanner

Beveilig jezelf met een goede virusscanner

Zorg er voor dat je een goede virusscanner hebt. Heb je een abonnement bij Ziggo of KPN dan kan je ook gebruik maken van een gratis virusscanner waarvoor je normaal gesproken moet betalen. Deze virusscanners beschermen je pc tegen virussen, phissing , malware en dat je niet op verkeerde sites komt. Het zorgt ervoor dat je veilig kunt Internet bankieren. Klik op het logo van KPN of Ziggo voor meer informatie over hun virusscanners.

Veilig Internet bij KPN Ziggo veilig Internet

Gratis virusscanners

Er zijn ook goede gratis virusscanners zoals Avast en Avira. Nadeel is dat sommige virusscanners uitgeklede versies zijn of maar tijdelijk gratis.

Virusscanner op je mobiel

Hoewel vaak wordt gezegd dat een virusscanner op mobiel niet nodig is raad ik het voor Android toestellen toch wel aan. Vooral omdat Google minder streng kijkt naar apps in de playstore.  Zeggen dat je alleen apps uit de playstore download is dus niet meer genoeg. De laatste tijde horen we steeds meer dat bedrijven veel gedownloade apps vinden die besmet zijn (bron, bron).

Zelf gebruik ik de virusbescherming van Ziggo. Deze scant nieuw geïnstalleerde apps op virussen en malware. Maar ook de mobiele virusscanners van Avast en Bitdefender komen goed uit de test. Lees hier meer. Nadeel van de gratis versies is dat ze reclame bevatten en vaak uitgekleed zijn. Toch is het beter dan niets.

Internetten via open netwerk

Zit je wel eens op een netwerk in bijvoorbeeld een hotel, restaurant of sportclub. Er bestaat dan een kans dat anderen mee kijken wat jij aan het doen bent. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een VPN, deze zorgen er voor dat de verbinding tussen jou en het Internet versleuteld is. Daarnaast ziet de website niet waar je vandaan komt, dit is fijn voor je eigen privacy.

Betaalde VPN zoals NordVPN  en GooseVPN komen goed uit de tests (vanaf 2,95 per maand). Er zijn ook gratis VPN services, die natuurlijk niet echt gratis zijn. Sommige verkopen je surfgedrag aan derden, laten reclame zien of bieden maar weinig data. Je gaat sowieso via hun langzame servers. Met een betaalde service heb je hier geen last van.

Veilige wachtwoorden

Wat is een sterk wachtwoord

Veel websites maken gebruik van gebruikersnaam en wachtwoord om bijvoorbeeld je bestellingen op te slaan in een webwinkel. Het verzinnen van een wachtwoord is geen leuk werk. Vaak zie je dat mensen dezelfde wachtwoorden gebruiken. Wanneer dit wachtwoord wordt gehackt kunnen hackers ook toegang krijgen tot andere websites.

Ook het gebruik van een jaartal of een getal achter je wachtwoord (zoals Geheim01 of Geheim2019) zijn niet veilig. Deze zijn makkelijk te hacken door een hacker.

Een goed wachtwoord bestaat uit HOOFDLETTERS, kleine letters, getallen en speciale tekens. Dus een wachtwoord zoals HD3ioe#uyOrp) is dus een goed wachtwoord maar niet te onthouden. Vaak zie je dan wachtwoorden als G3h31m01! (Geheim01!). Deze voldoet in principe aan alle eisen en ook voor niet kritische websites. Voor websites zoals Facebook, de website van je werk of je e-mail zou ik toch een sterk wachtwoord aanraden

Om je te helpen sterke wachtwoorden te gebruiken zijn er verschillende plugins voor in je browser en apps voor op je telefoon. Zelf gebruik ik LastPass voor al mijn wachtwoorden. Deze is gratis te gebruiken en slaat je wachtwoorden veilig op in de Cloud. Hierdoor kun je je wachtwoorden benaderen op je laptop, tablet en telefoon. Wanneer je op een website komt waar je al eens bent ingelogd dan vult hij de volgende keer de gegevens in en hoe je alleen nog maar op Enter te drukken.

Meer info kun je lezen op https://www.lastpass.com/nl

Bewustwording

We hebben nu twee manieren gehad die een groot deel van je Internetveiligheid verbeterd. Maar het belangrijkste is wel bewustwording,

  • Wees je bewust wat je aan het doen bent
  • Mail van mensen die je niet kent zijn verdacht
  • Klik niet zo maar op ingekorte links (meer info). Deze kunnen je naar websites brengen met malware.
  • Een bank stuurt je nooit een mail waarin ze om informatie vragen
  • Zit je op een webshop die je niet kent. Google dan eerst eens naar de naam (bv Wehkamp review). Je leest dan wat andere mensen van deze website vinden. Vooral websites zoals Trustpilot, klachten.nl en radar.nl zijn betrouwbaar.

Kijk ook op de website https://veiliginternetten.nl voor meer informatie.