Wanneer je een website bouwt in WordPress wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk laad voor de gebruiker. Wanneer de website te langzaam is zullen bezoekers sneller weg gaan en een andere website gaan raadplegen. Daarnaast is het zo dat Google websites die snel laden een hogere notering geven in Google.

In dit artikel behandel ik hoe je je eigen WordPress website zo snel mogelijk kunt maken.

Snelle hosting

Wanneer je je hosting kiest voor je website zorg er dan voor dat je daar niet te veel op bezuinigd. Hosting is tegenwoordig al een heel stuk voordeliger dan in het verleden dus kies voor goede hosting. Kijk bij de keuze van de hosting naar de volgende zaken:

  • SSD hosting
    In het verleden werden websites vanaf harde schijven (HDD) geladen en werden er een hoop trucjes toegepast om de snelheid zo snel mogelijk te houden. Tegenwoordig maken veel website hostingbedrijven gebruik van SSD (Solide State Disk) schijven. Deze SSD schijven zijn wel 250x sneller dan normale harde schijven. Dit scheelt natuurlijk ook in de laadtijd van je website.
  • Verdeling van de server
    Veel goedkope hostingbedrijven zetten veel websites op hun servers om de winst zo hoog mogelijk te houden. Hierdoor kan jouw website last hebben van een zware website, bijvoorbeeld met veel afbeeldingen of filmpjes, op dezelfde server. Dit is een van de dingen die je moeilijk kunt controleren. Bekijk daarom de reviews die geschreven zijn over het hostingbedrijf.

Welke hosting kies ik zelf: Vimexx en Vevida

Afbeeldingen schalen

Wanneer je afbeeldingen op je website zet moeten deze zo klein mogelijk zijn. Dus wanneer een afbeelding 300×200 pixels groot is op je website dan is het niet nodig om een afbeelding van 3000×2000 pixels te uploaden naar WordPress. Zorg er dus voor dat je je afbeelding kleiner maakt. Dit kan bijvoorbeeld met FastStone Image resizer of Image Resize voor Windows (Windows Store). Door je afbeeldingen te verkleinen hoeft de website geen afbeelding van bijvoorbeeld 2mb te laden maar bijvoorbeeld maar 78kb. Dit scheelt enorm in de laadtijd van de website.

Afbeeldingen kleiner maken

Dit lijkt hetzelfde als het vorige gedeelte maar dit gaat nog een stapje verder. Afbeeldingen bevatten vaak nog informatie die je niet nodig hebt voor je website, daarnaast halen deze plug-ins de kwaliteit van de afbeelding iets naar beneden zonder dat je hier iets van ziet. Dit komt doordat de afbeelding klein genoeg is om dit te verbergen. Als laatste zijn er plug-ins die gebruik maken van moderne manieren om je afbeelding op te slaan namelijk in webp formaat. Deze is ca 25% kleiner dan jpg.

Veel gebruikte plug-ins zijn:

  • Shortpixel Image Optimizer. Deze plugin heeft een gratis versie voor 200 afbeeldingen per maand. Daarnaast is er een premium versie vanaf 4,95 per maand (10.000 afbeeldingen) of 10 euro eenmalig (20.000 afbeeldingen).
  • reSmush.it Image Optimizer. Deze plugin is gratis in gebruik en maakt je afbeeldingen een stuk kleiner.

Gebruik van plug-ins

Wanneer je plug-ins gebruikt zorg er dan voor dat je plug-ins van betrouwbare ontwikkelaars gebruikt. Gebruik daarbij niet te veel plug-ins, voorkom bijvoorbeeld plug-ins die je niet echt nodig hebt. Wanneer je plug-ins niet meer gebruikt verwijder ze dan van je systeem.

Het is daarnaast soms beter om een plug-in te kopen dan twee of 3 gratis plug-ins te gebruiken. Zo gebruik ik alleen maar betaalde thema’s met ingebouwde functionaliteiten zoals Divi, WPBakery en Elementor. Dit scheelt het installeren van plug-ins.

Cache

Het gebruik van cache in je website zal de snelheid van je website zeker verhogen. Je hebt verschillende plug-ins die de caching voor je regelen. Deze plug-ins zetten je website om van PHP naar HTML en sturen deze naar de browser. Dit scheelt veel laadtijd omdat de website niet eerst moet worden opgebouwd. Daarnaast kijkt de plug-in wat er al in je browser staat (browsercache) en stuurt deze niet weer naar je browser.

  • WP Fastest Cache, deze plug-in is erg simpel in gebruik en de gratis versie is meer dan genoeg voor de meeste websites.
  • WP Super Cache, wil je wat meer halen uit je caching en heb je wat meer ervaring dan in WP Super Cache zeker een optie.

De diensten van Pixel Media

Bij Pixel Media maken we gebruik van alle bovenstaande zaken om je website zo snel mogelijk te maken. Wil jij ook een snelle website maak dan nu gebruik van onze tijdelijke aanbieding! Tot 1 juni betaal je namelijk geen 750 euro voor een website of webwinkel maar 550 euro! Daarnaast krijg je nog eens drie maanden onderhoud cadeau ter waarde van 60 euro.

Voor meer informatie over onze diensten kun je terecht op de pagina over website bouwen, hosting, onderhoud, Zoekmachine optimalisatie, webteksten en ontwerpen.

Open WhatsApp
1
Stel je vraag
Hi,
Kan ik je misschien helpen? Stel gerust een vraag, ik zal zeker antwoorden.